Izognite se začetniškim napakam in spoznajte vse o vzgoji in sajenju zelenjave za najkakovostnejše in zdrave plodove. Pripravili smo seznam vseh zelenjadnic, ki uspevajo pri nas ter nasvete o sajenju, vzgoji in vzdrževanju zelenjavnih nasadov.
Ali ste vedeli, da se v prehrani ljudi med zelenjavo prišteva okoli 1500 vrst, od česar jih je v naših krajih kultiviranih in gojenih le manjše število? Zanimivo je, da so buče, okra, grah, olive, kumare, bučke, jajčevci, paprika in paradižnik pravzaprav sadje in ne zelenjava. Melona in lubenica, ki ju večina ljudi šteje za sadje, pa sta botanično zelenjava, saj so razlike v klasifikaciji sadja in zelenjave precejšnje.
Da boste imeli tudi vi vse te informacije, preberite podrobna navodila o sajenju posameznih vrst zelenjave in pridelajte zadostne količine sezonske zelenjave za lastne potrebe ali prodajo. Od ekološkega kmetovanja do nasvetov in trikov za začetnike, pridelava lastne hrane še nikoli ni bila lažja.
Popis rastlin
- Ajda
- Artičoka
- Blitva
- Bob
- Brokoli
- Brstični ohrovt
- Buča
- Bučka
- Čebula
- Čemaž
- Česen
- Cvetača
- Drobnjak
- Fižol
- Grah
- Ingver
- Jajčevec
- Kitajsko zelje
- Koleraba
- Korenje
- Krompir
- Kumara
- Leča
- Melona
- Mlada čebula
- Motovilec
- Ohrovt
- Okra
- Paprika
- Paradižnik
- Pastinak
- Peteršilj
- Por
- Rabarbara
- Radič
- Rdeča pesa
- Redkvica
- Repa
- Rukola
- Šalotka
- Sladki krompir (batata)
- Solata
- Šparglji (Špargelj)
- Špinača
- Stročji fižol
- Topinambur
- Trpotec
- Zelena
- Zelje
Pridelovanje zelenjave na lastnem vrtu nam omogoča veliko večjo izbiro od tiste, ki nam jo ponujajo tržnice in trgovski centri, s tem pa je lahko naša prehrana bogatejša in pestrejša. Poleg tega je tudi neprecenljivo zadovoljstvo, ki ga občutimo, ko pridelamo domačo solato, paradižnik, korenje, krompir ali drugo zelenjavo.
Večina zelenjave, ki jo kupimo, je obdelana s pesticidi in že majhne količine pesticidov v hrani lahko z leti škodljivo vplivajo na naše telo. Na lastnem vrtu lahko večino del opravimo ročno in tako bistveno zmanjšamo uporabo kemičnih sredstev za zaščito rastlin. Poleg tega zelenjava tudi ob vseh sodobnih ukrepih na poti do končnega potrošnika še vedno izgublja kakovost, medtem ko pa pridelki, ki jih pridelamo sami, pridejo na naše mize neposredno z vrta.
Preden se lotite sajenja zelenjave, preizkusite kakovost tal, da se prepričate, da bo zelenjava dobro uspevala in naredite načrt sajenja. Za uspešno pridelavo zelenjave je pomembno upoštevati kolobarjenje.
Za pridelavo zelenjave so primerna srednje težka tla, ki imajo sposobnost zadrževanja določene količine vlage in prepuščanja odvečne vode. Poleg tega morajo biti tla dobro preskrbljena s hranili za rastline in dovolj zračna, da se lahko korenine pravilno razvijajo. Če tla nimajo dobrega vodno-zračnega režima in ne vsebujejo dovolj hranilnih snovi, lahko stanje tal izboljšamo z gnojenjem.
S pravilno pripravo tal in gnojenjem pomagamo rastlinam k boljši rasti in večji odpornosti proti boleznim in škodljivcem. Vrt lahko začnemo pripravljati na sajenje takoj, ko se temperature nekoliko dvignejo in mine nevarnost jutranje slane.
Zelenjavne kulture sadimo na legah, kjer je dovolj svetlobe in toplote. Priporočljivo je tudi, da ima zemljišče rahel naklon, saj odvečna voda v tleh ni zaželena. Zaradi zadrževanja vode v tleh se bodo korenine slabše razvijale, lahko pa pride tudi do gnitja, ki sčasoma privede do odmiranja rastlin.
Za setev uporabljajte samo kakovostna in certificirana semena ali sadike. Oblačen dan je idealen za sajenje sadik, posadimo jih pred 10. uro ali po 16. uri.
Za vsako od navedenih vrst zelenjave iz našega seznama smo pripravili natančna navodila, kdaj je idealen čas za sajenje, kako pripraviti zemljo, vzdrževati nasade in številne druge koristne nasvete. Srečno vrtnarjenje!
Foto: LubosHouska / Pixabay